Varkenshaas met bietensalade en krieltjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met bietensalade en krieltjes

Varkenshaas met bietensalade en krieltjes

met gebakken peer, walnoot en gekaramelliseerde rode ui

De held van dit gerecht is de rode biet - deze rode knol zorgt voor veel vezels en zit bomvol kalium.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd20 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Krieltjes

1 stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Varkenshaas

165 gram

Gekookte rode bieten

½ stuk(s)

Peer

20 gram

Slamix van veldsla, rucola en krulandijvie

5 gram

Walnootstukjes

Zelf toevoegen

0.13 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 tl

Extra vierge olijfolie

1 tl

Mosterd

½ tl

Honing

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Wittewijnazijn

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)616 kcal
Energie (kJ)2577 kJ
Vetten17 g
waarvan verzadigd6 g
Koolhydraten75.2 g
waarvan suikers26.6 g
Vezels14.6 g
Eiwitten32.9 g
Zout1.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Aluminiumfolie
Koekenpan
Saladekom

Instructies

Krieltjes bereiden
1
  • Halveer eventuele grote krieltjes en laat de rest heel.
  • Zorg dat de krieltjes net onder water staan in een pan met deksel, verkruimel 1/8 bouillonblokje per persoon erboven en kook de krieltjes, afgedekt, 16 - 18 minuten. Giet daarna af.
  • Snijd de rode ui in halve ringen.
  • Wrijf de varkenshaas in met peper en zout.

Tip: Varkenshaas is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol vitamine B1, B6 en B12 - zeer geschikt voor een gebalanceerde maaltijd dus!

Varkenshaas bakken
2
  • Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan met deksel. Bak de varkenshaas met de rode ui 2 - 3 minuten per kant op middelhoog vuur.
  • Dek de pan af en bak nog 5 - 6 minuten op middelmatig vuur (zie Tip).
  • Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.
  • Blus de ui af met zwarte balsamicoazijn en laat nog 2 - 3 minuten al roerend inkoken.

Tip: Varkenshaas kun je rosé eten. Heb je liever meer doorbakken vlees? Bak de varkenshaas dan gerust iets langer.

Groenten snijden
3
  • Weeg de voorgekookte bieten af en snijd in stukjes van 2 cm.
  • Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in partjes.
  • Verhit de overige roomboter in een andere koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de peerpartjes 1 - 2 minuten per kant (zie Tip).

Tip: Bak de peer niet te lang en gebruik voldoende roomboter zodat hij niet aan de pan blijft kleven.

Serveren
4
  • Meng in een saladekom de mosterd, honing, wittewijnazijn en extra vierge olijfolie, peper en zout tot een dressing.
  • Voeg de gemengde sla, rode biet en walnoot toe aan de saladekom, meng goed en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de salade, krieltjes en varkenshaas over de borden. Schep de ui bij de varkenshaas. Garneer de salade met de peer.

Tip: Wist je dat peren veel vezels bevatten? Mede door de peer geeft deze maaltijd je al de helft van de ADH vezels!