Varkenshaas met bietensalade en krieltjes
met gebakken peer, walnoot en gekaramelliseerde rode ui
De held van dit gerecht is de rode biet - deze rode knol zorgt voor veel vezels en zit bomvol kalium.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
500 gram
Krieltjes
2 stuk(s)
Ui
4 stuk(s)
Varkenshaas
330 gram
Gekookte rode bieten
1 stuk(s)
Peer
40 gram
Slamix van veldsla, rucola en krulandijvie
10 gram
Walnootstukjes
Zelf toevoegen
¼ stuk(s)
Groentebouillonblokje
2 tl
Extra vierge olijfolie
2 tl
Mosterd
1 tl
Honing
1 el
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Wittewijnazijn
1 el
Boter
naar smaak
Peper en zout
Voedingswaarden
Benodigdheden
Instructies
- Halveer eventuele grote krieltjes en laat de rest heel.
- Zorg dat de krieltjes net onder water staan in een pan met deksel, verkruimel 1/8 bouillonblokje per persoon erboven en kook de krieltjes, afgedekt, 16 - 18 minuten. Giet daarna af.
- Snijd de rode ui in halve ringen.
- Wrijf de varkenshaas in met peper en zout.
Tip: Varkenshaas is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol vitamine B1, B6 en B12 - zeer geschikt voor een gebalanceerde maaltijd dus!
- Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan met deksel. Bak de varkenshaas met de rode ui 2 - 3 minuten per kant op middelhoog vuur.
- Dek de pan af en bak nog 5 - 6 minuten op middelmatig vuur (zie Tip).
- Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.
- Blus de ui af met zwarte balsamicoazijn en laat nog 2 - 3 minuten al roerend inkoken.
Tip: Varkenshaas kun je rosé eten. Heb je liever meer doorbakken vlees? Bak de varkenshaas dan gerust iets langer.
- Weeg de voorgekookte bieten af en snijd in stukjes van 2 cm.
- Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in partjes.
- Verhit de overige roomboter in een andere koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de peerpartjes 1 - 2 minuten per kant (zie Tip).
Tip: Bak de peer niet te lang en gebruik voldoende roomboter zodat hij niet aan de pan blijft kleven.
- Meng in een saladekom de mosterd, honing, wittewijnazijn en extra vierge olijfolie, peper en zout tot een dressing.
- Voeg de gemengde sla, rode biet en walnoot toe aan de saladekom, meng goed en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel de salade, krieltjes en varkenshaas over de borden. Schep de ui bij de varkenshaas. Garneer de salade met de peer.
Tip: Wist je dat peren veel vezels bevatten? Mede door de peer geeft deze maaltijd je al de helft van de ADH vezels!