
Runderlende met champignonroomsaus
met wortelcrème, boontjes met spek en ovenaardappelen
Runderlende is een ideaal stuk vlees voor in de oven. Vergeet het vlees niet eerst te laten rusten voor je het aansnijdt - daar wordt het malser van.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
1 stuk(s)
Runderlende
300 gram
Aardappelen
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 takje(s)
Verse rozemarijn
125 gram
Champignons
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
100 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Spekreepjes
Zelf toevoegen
½ tl
Wittewijnazijn
1 tl
Mosterd
¼ stuk(s)
[Zoutarm] runderbouillonblokje
2 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

- Haal de runderlende en de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 6 – 8 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de runderlende al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.

- Dep ondertussen de runderlende droog met keukenpapier en wrijf in met peper, zout en de Italiaanse kruiden.
- Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes rozemarijn van het takje en snijd fijn.
- Maak in een kleine kom een kruidenboter van 1 el roomboter per persoon, de rozemarijn, 1/3 van de knoflook, peper en zout.
- Meng de kruidenboter door de gekookte aardappelen. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal en bak 20 – 25 minuten in de oven.

- Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de runderlende in de koekenpan zodra de roomboter goed heet is. Bak 1 minuut per kant.
- Haal de runderlende uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 5 - 7 minuten in de oven (zie Tip).
- Bewaar de koekenpan met bakvet.
- Breng water aan de kook in 2 pannen met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in kleine blokjes.
Tip: Tip: De garingstijd is afhankelijk van je oven. Houd je niet zo van rosé vlees? Bak dan in ieder geval 6 minuten of schroei iets langer dicht.

- Kook de sperziebonen 6 – 8 minuten en de wortelblokjes 10 – 12 minuten in aparte pannen. Giet af en bewaar wat kookvocht van de wortel.
- Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de koekenpan van de runderlende.
- Voeg per persoon: 75 ml slagroom, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Roer goed en kook de saus in op laag vuur.

Verhit een andere koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekjes 6 – 8 minuten. Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2 – 3 minuten. Pureer ondertussen in een hoge kom de wortelblokjes samen met de rest van de slagroom en de mosterd tot een crème met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om het smeuïger te maken.

Snijd de runderlende tegen de draad in, in dunne plakken. Leg op elk bord een paar plakken van de runderlende en schep de wortelcrème ernaast. Serveer de aardappelen en sperziebonen in mooie schalen. Schenk de saus in een kommetje, zodat iedereen deze naar wens kan opscheppen.