Varkenshaas met wortelpuree
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met wortelpuree

Varkenshaas met wortelpuree

geserveerd met zelfgemaakte vleesjus

Een recept om je vingers bij af te likken! Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken en kun je in tegenstelling tot andere stukjes varkensvlees ook rosé eten. Naast de wortelpuree serveer je peultjes. Wist je dat peultjes familie van de doperwt zijn? Ze worden alleen heel vroeg geoogst, waardoor ook hun omhulsel – de peul – eetbaar is.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Kruimige aardappelen

200 gram

Wortel

1 stuk(s)

Varkenshaasmedaillon

100 gram

Peultjes

Zelf toevoegen

125 ml

Runderbouillonblokje

½ el

Olijfolie

2 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ tl

Mosterd

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2711 kJ
Energie (kcal)648 kcal
Vetten35 g
waarvan verzadigd18.5 g
Koolhydraten45 g
waarvan suikers15.7 g
Vezels11 g
Eiwitten31 g
Zout1.7 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Ovenschaal
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm.

Koken
2

Verhit de olijfolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de sjalot en de helft van de knoflook 1 – 2 minuten. Verlaag het vuur en voeg de wortel toe. Bak de wortel 8 – 12 minuten, of tot hij zacht is. Voeg de aardappelen bij de wortelen en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de aardappelen en wortelen ruim onder water staan en kook 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen zonder deksel.

Varkenshaas bakken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de overige sjalot en knoflook 3 – 4 minuten. Wrijf ondertussen de varkenshaas in met peper en zout. Voeg toe aan de koekenpan en bak de varkenshaas in 3 – 4 minuten rondom bruin. Haal de varkenshaas daarna uit de pan, leg\in een ovenschaal en bak 7 – 9 minuten in de oven of totdat hij gaar is. Laat de sjalot en knoflook in de pan.

Vleesjus maken
4

Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met peper en 1 tl mosterd per persoon. Laat in 4 – 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude boter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Wortelpuree maken
5

Breng in een steelpan ruim water aan de kook voor de peultjes en kook de peultjes in 4 – 6 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water. Stamp ondertussen de aardappelen en de wortel met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkenshaas ernaast. Schep de peultjes erop en serveer met de vleesjus.