Het is op en top herfst – daarom vind je in dit recept een van onze herfstfavorieten: pastinaak. Deze vergeten groente heeft een zoete, anijsachtige smaak, die in de pastinaakcrème goed tot zijn recht komt. Een ding is zeker: deze groente vergeet je niet snel meer! Laat je ons weten of het in de smaak viel?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Kruimige aardappelen
75 gram
Pastinaak
125 gram
Broccoli
1 stuk(s)
Knoflookteen
3 plak(ken)
Ontbijtspek
1 stuk(s)
Varkenshaas
60 gram
Kastanjechampignons
3 bosje(s)
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
1 tl
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
100 ml
Biologische crème fraîche
(Bevat Melk (inclusief lactose))
¼ stuk(s)
Citroen
½ el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
scheutje
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven op 200 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen en pastinaak net onder water staan in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 – 16 minuten beetgaar.
Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de broccoli op een bakplaat met bakpapier met de olijfolie, de helft van de knoflook en peper en zout naar smaak. Rooster de broccoli 20 – 30 minuten in de oven, of tot de broccoli bruin kleurt. Schep af en toe om.
Wikkel het ontbijtspek om de varkenshaas. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas 3 – 4 minuten rondom aan. Leg de varkenshaas in een ovenschaal en zet de laatste 6 – 8 minuten bij de broccoli in de oven.
Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur en bak de kastanjechampignons samen met de overige knoflook 4 – 5 minuten. Voeg de helft van de bladpeterselie en 1 tl sesamolie per persoon toe en bak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, voeg de slagroom toe en meng goed. Zet de pan terug op het vuur en laat 8 – 10 minuten inkoken, tot er een romige saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen en pastinaak met een aardappelstamper tot een puree. Voeg de overige roomboter, een scheutje melk en de mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
Snijd de varkenshaas in plakken. Meng per persoon 1/2 tl citroenrasp en 1 tl citroensap door de broccoli. Verdeel de puree en de broccoli over de borden. Leg de varkenshaas ernaast, serveer met de paddenstoelen-roomsaus en garneer met de overige bladpeterselie.