De Franse regio Bourgogne is niet alleen bekend vanwege zijn heerlijke wijnen, maar ook van zijn bœuf bourguignon. Vandaag maak jij een vegetarische versie van deze klassieker!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Champignons
½ stuk(s)
Wortel
125 gram
Gekookte rode bieten
¼
Tomatenpuree
25 gram
Rode splitlinzen
¼ zakje(s)
Gedroogde tijm
1 takje(s)
Verse rozemarijn
20 gram
Zilveruitjes
250 gram
Aardappelen
2.5 gram
Verse bieslook
25 gram
Biologische zure room
125 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Rodewijnazijn
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
½ el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de aardappelen. Bereid de bouillon. Snipper de rode ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in kwarten. Snijd de wortel in blokjes. Snijd de voorgekookte rode biet in blokjes van 2 cm.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en de knoflook toe en fruit 2 - 3 minuten. Voeg de wortel en champignons toe en bak 4 - 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Blus af met 1 el rodewijnazijn per persoon, de groentebouillon en de tomatenpuree. Roer goed en voeg de rode biet, de rode splitlinzen, de rozemarijn en 1/4 zakje gedroogde tijm per persoon toe. Breng, afgedekt, aan de kook. Laat 25 - 30 minuten op zacht vuur stoven. Voeg de laatste 10 minuten de zilveruitjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat we gemiddeld maar aan 60% van de ADH vezels komen per dag? Deze maaltijd alleen bevat al meer dat per portie! De ruim 350g groente, linzen en de aardappelen zijn hier verantwoordelijk voor. Vezelrijk eten is belangrijk voor gezonde darmen en dat is weer goed voor je afweersysteem, cholesterolgehalte en nog veel meer.
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat afgedekt staan tot verder gebruik. Snijd de bieslook fijn.
Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg per persoon 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en roer de bieslook en de zure room door de puree.
Verwijder de rozemarijn uit de biet bourguignon. Serveer de biet bourguignon samen met de bieslookpuree.
Tip: Eet je graag seizoensgroenten? Dan zit je met bietjes altijd goed. Ze worden het hele jaar door lokaal gekweekt en zitten vol kalium en foliumzuur. Een bewuste en gezonde keuze dus!