Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Prei
100 gram
Aardappelen
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten: Selderij)
10 gram
Tuinkers
75 gram
Culinaire room
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
2 plak(ken)
Ontbijtspek
1 stuk(s)
Witte demi-baguette
(Bevat: Tarwe, Gluten, Rogge Kan bevatten: Sesamzaad, Gluten, Melk (inclusief lactose), Noten)
10 gram
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
250 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
[Plantaardige] boter
1.5 el
Olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen. Snijd de ui in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
Weetje: De meeste vitaminen en mineralen zitten in het groene deel van de prei. Het bevat veel vitamine B6 - belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppot met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de aardappelen en prei toe en bak 2 - 3 minuten. Blus af met de wittewijnazijn en de aangegeven hoeveelheid water. Verkruimel de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje erboven. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 minuten koken.
Haal de ontbijtspeksneetjes los en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak het ontbijtspek in 8 - 10 minuten krokant in de oven.
Knip de tuinkers van het plantje en snijd grof. Snijd het brood in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit ondertussen een scheutje in een pan op middelhoog vuur en bak de broodblokjes in 6 - 8 minuten rondom bruin, of tot ze mooi krokant zijn. Voeg eventueel extra olie toe als de croutons aanbakken. Breng op smaak met peper en zout.
Bewaar een klein deel van de tuinkers ter garnerning. Voeg de overige tuinkers toe aan de soep. Laat het geheel nog 5 minuten koken. Pureer het geheel met een staafmixer tot een romige soep. Meng de culinaire room en de boter door de soep (zie Tip). Breng op smaak met flink wat peper en zout.
Tip: Vind je de soep nog te dik? Voeg dan naar smaak wat extra water toe om te verdunnen.
Snijd of breek het spek in kleine stukjes. Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer met de croutons, het spek en de achtergehouden tuinkers. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.