Skip to main content
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

met verse kruiden en krokante panko-garnering

Het spektakelstuk van het kerstdiner? Deze bloemkool gratineer je in z'n geheel met camembert en gruyère. Een feestelijke smaakbom waar iedereen aan tafel van geniet.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

gram

Bloemkool

gram

Geraspte gruyère DOP

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Franse camembert

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

50 gram

Paddenstoelenmix: maitake, oesterzwam en shimeji

gram

Verse tijm

(Kan bevatten: Selderij)

ml

Culinaire room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Verse basilicum, bieslook en bladpeterselie

stuk(s)

Ui

stuk(s)

Knoflookteen

gram

Panko paneermeel

(Bevat: Tarwe)

zakje(s)

Italiaanse kruiden

Zelf toevoegen

stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

el

Olijfolie

ml

Zoutarme groentebouillon

tl

Mosterd

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3077 kJ
Energie (kcal)735 kcal
Vetten59 g
waarvan verzadigd23.7 g
Koolhydraten29.4 g
waarvan suikers7.5 g
Vezels8.8 g
Eiwitten22 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Bord
Grote pan
Hapjespan of grote koekenpan
Kleine kom
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Bloemkool koken
1
  • Breng water met 1/2 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een grote pot voor de bloemkool.
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en snijd 1 stevig groen bloemkoolblad per persoon grof. Snijd de stronk van de bloemkool af, zodat de bloemkool recht kan staan. Verwijder eventuele harde stukjes bloemkoolblad aan de onderkant van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkool voorzichtig toe aan de pot met water en kook 10 - 12 minuten.
  • Giet af en laat de bloemkool uitstomen op een bord. 
Paddestoelen bakken
2
  • Snipper de gele ui. Ris de blaadjes van de tijm. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken. Snijd van de overige paddenstoelen de grotere in kleine stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. 
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan of grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gele ui en paddenstoelen toe en bak 5 - 8 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te kleuren. 
  • Pers 1/4 knoflookteen per persoon of snijd fijn. 
  • Voeg de tijm en de knoflook toe aan de paddenstoelen en bak 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Saus maken
3
  • Bereid de bouillon. Blus het paddenstoelenmengsel af met per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd.
  • Voeg de culinaire room en bouillon toe, meng goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur wanneer de saus kookt en voeg de camembert en de helft van de gruyère toe. 
  • Voeg de grof gesneden bloemkoolbladeren toe, roer goed door tot alle kaas gesmolten is en laat nog 1 - 2 minuten pruttelen.

Weetje: Bloemkoolblad smaakt een beetje zoals witloof en geeft extra textuur aan dit gerecht. Door een deel van de bladeren te gebruiken verspil je ook minder voedsel! 

Bloemkool voorbereiden
4
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kleine kom de Italiaanse kruiden met 2 el olijfolie per persoon. 
  • Leg de bloemkool met de onderkant naar boven in een mooie ovenschaal. Giet 2/3 van de kruidenolie langs de kern van de bloemkool naar beneden.
  • Draai de bloemkool om en wrijf de overige kruidenolie over de buitenkant van de bloemkool. Breng op smaak met peper en zout. 
Bloemkool gratineren
5
  • Giet vervolgens de kaassaus met paddenstoelen over de bloemkool en om de bloemkool heen. Bak 20 - 25 minuten in de oven. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en gebruik de saus die onderin de ovenschaal ligt om de bloemkool te bedruipen. Bestrooi de bloemkool met de overige gruyère en bak 15 - 20 minuten verder, of tot alles goudbruin kleurt en de bloemkool gaar is. 
  • De bloemkool is gaar wanneer je er met een mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Serveren
6
  • Pers de overige knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur en rooster de overige knoflook en de panko 3 - 5 minuten, of tot de panko goudbruin kleurt. Breng de panko op smaak met peper en zout. 
  • Snijd het verse basilicum, de bieslook en de bladpeterselie fijn.
  • Bestrooi de bloemkool wanneer deze gaar is met de verse kruiden en de helft van de panko. 
  • Serveer de overige panko apart in een kommetje, zodat iedereen de bloemkool met extra panko naar smaak kan garneren.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Steak met zwartepepersaus

Steak met zwartepepersaus

met sperziebonen, zongedroogde tomaten en aardappelwedges
Loaded fries met bulgogi rundvlees op z'n Koreaans

Loaded fries met bulgogi rundvlees op z'n Koreaans

met zoetzure komkommer, koriander en pinda's
Romige farfalle met kip en venkel

Romige farfalle met kip en venkel

met Parmigiano Reggiano, spinazie en rode peper
Biefstukreepjes met mangosalsa

Biefstukreepjes met mangosalsa

met rijst, koolsla en Mexicaanse kruiden
Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

met geroosterde bamsamico-tomaatjes en courgette
Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

met geroosterde-paprikasaus, champignons en courgette
Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

met seroendeng-garnering, snijbonen en rode peper
Hoisin-noedels met kip en wokgroenten

Hoisin-noedels met kip en wokgroenten

met lente-ui en pinda's
Romige groentesoep met pulled chicken

Romige groentesoep met pulled chicken

verborgen wortel en courgette! | met basilicum en zonnebloempitten
Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

met komkommersalade en gomasio
Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

met citroenmayonaise, ingelegde ui en sperziebonen
Hartige zoete-aardappelsoep

Hartige zoete-aardappelsoep

met zure room, zuurdesembroodje en pompoenpitten
Steak met kruidendressing en koolsla

Steak met kruidendressing en koolsla

met patatjes, pikante mayonaise en komkommer
Kikkererwtencurry met sticky aubergine

Kikkererwtencurry met sticky aubergine

met rijst, zoete aardappel, limoen en koriander
Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

met paksoi, miso en verse udonnoedels
Varkenshaas in pikante pindasaus op z'n Thais

Varkenshaas in pikante pindasaus op z'n Thais

met rijst, broccolini, sperziebonen en lente-ui
Bulgoginoedels met varkensgehakt en wokgroenten

Bulgoginoedels met varkensgehakt en wokgroenten

met koriander, tahin en sesamzaad
Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

met gekookt ei, rode biet, appel en verse kruiden
Romige penne met pangasiusfilet en kerstomaten

Romige penne met pangasiusfilet en kerstomaten

met courgette, citroen en munt
BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

met curry-parelgerst, puntpaprika en sperziebonen