Wijting is een roofvis en behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. De wijting wint de laatste tijd enorm aan populariteit en staat steeds vaker op het menu in de betere restaurants. Jouw wijting werd gevangen in Noord-Schotland en combineert heel lekker met prei.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Wortel
250 stuk(s)
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Prei
1 tl
Gedroogde oregano
10 gram
Hazelnoten
(Bevat Noten Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's)
¼ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Wijtingfilet met huid
(Bevat Vis)
1 el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
Peper en zout
Kook 400 ml water per persoon in een pan met deksel voor de peen en bataat. Snijd de peen in dunne plakken. Schil de bataat en snijd in grove blokken. Kook de peen 20 minuten in de pan met deksel. Voeg na 10 minuten de bataat toe. Giet zodra beide gaar zijn daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd of pers ondertussen de knoflook fijn. Snijd de prei in fijne ringen. Verhit de helft van de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de knoflook 1 minuut op laag vuur. Voeg de prei, oregano en 1 el water per persoon toe, breng op smaak met peper en zout en laat, afgedekt, 10 – 12 minuten zachtjes smoren.
Hak ondertussen de hazelnoten grof en snijd de citroen in parten. (zie tip!)
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de wijtingfilet 3 minuten op de kant met vel. Breng op smaak met peper en zout en bak 1 - 2 minuten op de andere kant.
Stamp de peen en bataat tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg de prei en mosterd toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat achtergehouden kookvocht toe om het nog smeuïger te maken.
Verwijder eventueel het vel van de wijting. Verdeel de stamppot over de borden, garneer met de hazelnoten en leg de wijtingfilet naast de stamppot. Serveer met een partje citroen om de vis naar smaak te besprenkelen met het citroensap.