Gratin crémeux d'épinards
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Gratin crémeux d'épinards

Gratin crémeux d'épinards

servi avec des pommes de terre rissolées et un œuf au plat

Met dit recept maak je een luxe uitvoering van het traditionele groentegerecht spinazie à la crème. Je gebruikt crème fraîche in plaats van slagroom, voegt pittige belegen kaas en tomaat toe en als bonus is er nog een spiegelei. Comfort food voor als het buiten koud en donker is

Tags:
Végé
Famille

Référez-vous toujours à l'étiquette du produit pour les informations complètes sur les ingrédients et les allergènes

Préparation40 minutes
Cuisson30 minutes
DifficultéFacile

Ingrédients

quantité

250 g

Pomme de terre

½ pièce(s)

Échalote

1 pièce(s)

Gousse d'ail

1 pièce(s)

Tomate

2.5 pincée

Noix de muscade

200 g

Épinards

⅓ sachet(s)

Thym séché

50 g

Crème fraîche épaisse bio

25 g

Gouda mi-vieux râpé

4 pièce(s)

Œuf

Ingrédients à avoir chez soi

½ cs

Beurre [végétal]

1 cs

Huile d'olive

à votre goût

Poivre et sel

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Valeurs nutritionnelles

Énergie (kcal)868 kcal
Énergie (kJ)3630 kJ
Graisses53 g
dont saturés23 g
Glucides58 g
dont sucres7 g
Fibres10.5 g
Protéines33 g
Sel1 g

Ustensiles

Sauteuse avec couvercle
Wok
Râpe
Passoire
Plat à four
Poêle

Instructions

Aardappelen bakken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in dunne parten. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 30 – 35 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.

Spinazie bereiden
2

Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een stukje van de bol nootmuskaat. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de sjalot en de knoflook 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan, zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt.

Conseil: Pour ce plat, il est important de bien égoutter les épinards, faute de quoi le gratin sera spongieux.

Op smaak brengen
3

Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en voeg de tomaat en gedroogde tijm toe. Bak nog 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe aan de wok of hapjespan en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Conseil: La noix de muscade a un goût plutôt prononcé. N’en ajoutez donc pas trop d'un coup, mais goûtez et ajustez.

Gratin bakken
4

Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.

Conseil: Le volume des épinards est important lorsqu’ils sont crus, mais ils réduisent considérablement à la cuisson. Pour ce plat, vous n’avez donc pas besoin d’un plat à four spécialement grand.

Spiegelei bakken
5

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.

Conseil: LE SAVIEZ-VOUS ? Les 200 g d'épinards par personne de ce plat contiennent plus de calcium qu'un verre de lait. Avec le fromage et les autres ingrédients, ils fournissent la moitié de l'AJR en calcium.