Met dit recept maak je een luxe uitvoering van het traditionele groentegerecht spinazie à la crème. Je gebruikt crème fraîche in plaats van slagroom, voegt pittige belegen kaas en tomaat toe en als bonus is er nog een spiegelei. Comfort food voor als het buiten koud en donker is
Référez-vous toujours à l'étiquette du produit pour les informations complètes sur les ingrédients et les allergènes
250 g
Pomme de terre
½ pièce(s)
Échalote
1 pièce(s)
Gousse d'ail
1 pièce(s)
Tomate
2.5 pincée
Noix de muscade
200 g
Épinards
⅓ sachet(s)
Thym séché
50 g
Crème fraîche épaisse bio
25 g
Gouda mi-vieux râpé
4 pièce(s)
Œuf
½ cs
Beurre [végétal]
1 cs
Huile d'olive
à votre goût
Poivre et sel
Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in dunne parten. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 30 – 35 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.
Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een stukje van de bol nootmuskaat. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de sjalot en de knoflook 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan, zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt.
Conseil: Pour ce plat, il est important de bien égoutter les épinards, faute de quoi le gratin sera spongieux.
Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en voeg de tomaat en gedroogde tijm toe. Bak nog 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe aan de wok of hapjespan en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.
Conseil: La noix de muscade a un goût plutôt prononcé. N’en ajoutez donc pas trop d'un coup, mais goûtez et ajustez.
Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.
Conseil: Le volume des épinards est important lorsqu’ils sont crus, mais ils réduisent considérablement à la cuisson. Pour ce plat, vous n’avez donc pas besoin d’un plat à four spécialement grand.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.
Conseil: LE SAVIEZ-VOUS ? Les 200 g d'épinards par personne de ce plat contiennent plus de calcium qu'un verre de lait. Avec le fromage et les autres ingrédients, ils fournissent la moitié de l'AJR en calcium.