HelloFresh Logo
HelloFresh Logo

11% minder CO2-uitstoot dan de supermarkt


Jouw HelloFresh-maaltijden veroorzaken 11% minder CO2-uitstoot dan dezelfde maaltijden bereid met ingrediënten uit de supermarkt.

Jouw HelloFresh-maaltijden veroorzaken 11% minder CO2-uitstoot dan dezelfde maaltijden bereid met ingrediënten uit de supermarkt.

Nauwelijks verspilling en een korte keten

Ingrediënten zijn verreweg de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in onze keten. Daarom zetten wij alles op alles om voedselverspilling te voorkomen. In tegenstelling tot supermarkten en restaurants, kopen we de ingrediënten in op basis van jouw bestelling en ontvang jij ze in exact de juiste hoeveelheden. Zo hebben we nauwelijks voedselverspilling in onze keten én verspillen thuiskoks die koken met HelloFresh wereldwijd gemiddeld 38% minder voedsel dan wanneer ze zelf voor het avondeten zorgen (Global Food Waste Study, 2020). Bovendien heeft HelloFresh een superkorte keten: we vermijden extra stops op onze routes en geven de voorkeur aan ingrediënten van dichtbij, zodat ze niet te lang onderweg zijn en vers blijven.

-11% CO2 dan de supermarkt

Op deze manier zorgen HelloFresh-maaltijden voor minder uitstoot dan vergelijkbare maaltijden van restaurantbezorgers of supermarkten, zoals blijkt uit een ISO 14040-conforme levenscyclusanalyse die in april 2022 is afgerond. In de Benelux veroorzaakt een HelloFresh-maaltijd gemiddeld 11% minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare maaltijd gemaakt met ingrediënten uit de supermarkt en 3% minder dan een maaltijd bezorgd door een restaurant.

Nauwelijks verspilling en een korte keten

Ingrediënten zijn verreweg de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in onze keten. Daarom zetten wij alles op alles om voedselverspilling te voorkomen. In tegenstelling tot supermarkten en restaurants, kopen we de ingrediënten in op basis van jouw bestelling en ontvang jij ze in exact de juiste hoeveelheden. Zo hebben we nauwelijks voedselverspilling in onze keten én verspillen thuiskoks die koken met HelloFresh wereldwijd gemiddeld 38% minder voedsel dan wanneer ze zelf voor het avondeten zorgen (Global Food Waste Study, 2020). Bovendien heeft HelloFresh een superkorte keten: we vermijden extra stops op onze routes en geven de voorkeur aan ingrediënten van dichtbij, zodat ze niet te lang onderweg zijn en vers blijven.

-11% CO2 dan de supermarkt

Op deze manier zorgen HelloFresh-maaltijden voor minder uitstoot dan vergelijkbare maaltijden van restaurantbezorgers of supermarkten, zoals blijkt uit een ISO 14040-conforme levenscyclusanalyse die in april 2022 is afgerond. In de Benelux veroorzaakt een HelloFresh-maaltijd gemiddeld 11% minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare maaltijd gemaakt met ingrediënten uit de supermarkt en 3% minder dan een maaltijd bezorgd door een restaurant.

Wat is een levenscyclusanalyse?

Wat is een levenscyclusanalyse?

HelloFresh heeft opdracht gegeven voor een ISO 14040-conforme en collegiaal getoetste levenscyclusanalyse (LCA), die aantoont dat koken met HelloFresh minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan zowel bezorgdiensten van restaurants als koken met ingrediënten uit de supermarkt.

Dit onderzoek is gebaseerd op een analyse van maaltijden uit drie verschillende categorieën (rundvlees, kip, vegetarisch) die door HelloFresh worden bezorgd in vier regionale markten, die in 2020 80% van het totale jaarlijkse volume van HelloFresh vertegenwoordigen:

- België, Nederland en Luxemburg;

- Duitsland en Oostenrijk;

- Verenigde Staten;

- Australië.


Wat is de strekking van de levenscyclusanalyse?

Wat is de strekking van de levenscyclusanalyse?

In het onderzoek is de milieu-impact van HelloFresh-maaltijden vergeleken met maaltijden bereid met ingrediënten uit de supermarkt en maaltijden gekocht bij restaurantbezorgingsdiensten. Het onderzoek heeft betrekking op de hele cyclus, van de productie van de ingrediënten in de maaltijd en de verpakkingsmaterialen tot de afvalverwerking op operationeel niveau.

In elke onderzochte markt hadden met HelloFresh bereide maaltijden een lagere impact op het klimaat dan maaltijden die in supermarkten en via restaurantbezorging werden gekocht. In beide gevallen hadden de HelloFresh-maaltijden een lagere bijdrage aan de opwarming van de aarde. Op basis van deze informatie en verschillende andere factoren, waaronder verkoopgegevens en marktverdeling, hebben we een gewogen gemiddelde berekend voor elke markt en de totale wereldwijde activiteiten.
Hoe hebben we de resultaten berekend?

Hoe hebben we de resultaten berekend?

Bij de berekening van de CO2-uitstoot per maaltijd hebben we - naast de gemiddelde impact (kgCO2e) per maaltijd voor elk voorzieningssysteem dat in het onderzoek wordt vermeld - rekening gehouden met verschillende factoren, zoals verkoopgegevens en marktverdeling.

Om de gemiddelde CO2-uitstoot per maaltijd te berekenen, hebben we eerst een gemiddelde berekend van de CO2-impact van elke soort maaltijd. De impact van een rundvleesburger van HelloFresh in de Benelux is bijvoorbeeld 6,4 kgCO2e. Vervolgens hebben we het gemiddelde genomen van de verkregen lokale impact van elke soort maaltijd, gewogen naar de hoeveelheid verkochte proteïnesoorten in hetzelfde jaar.
Ten slotte is het verschil in CO2-uitstoot tussen de maaltijden van HelloFresh en die van de concurrenten berekend als percentage, door te kijken naar het gemiddelde broeikaseffect van de drie bevoorradingssystemen.

De CO2-uitstoot van HelloFresh-maaltijden in de Benelux is gemiddeld 3% lager dan die van restaurantbezorging en 11% lager dan die van supermarkten. Dat betekent dat HelloFresh-maaltijden over het algemeen een lagere impact hebben op het klimaat.

Lees hier meer over het onderzoek: HelloFresh levenscyclusanalyse .

Ontdek onze recepten