Skip to main content

Hoe ziet ons avondeten eruit in 2035?

HelloFuture

HelloFuture

Recepten van de toekomst

Afvalvrije paddenstoelen-‘gehaktbal’ met sorghum en salsa in een bowl

Afvalvrije paddenstoelen-‘gehaktbal’ met sorghum en salsa in een bowl

Snelle en lokale wokschotel met kelpnoedels en vegan ‘kip’

Snelle en lokale wokschotel met kelpnoedels en vegan ‘kip’

Tempeh boekweit-sorghum ramen

Tempeh boekweit-sorghum ramen

Wortelloof ‘spinaziepesto’ pasta

Wortelloof ‘spinaziepesto’ pasta

Onze eetgewoonten in verandering

Uit het onderzoek blijkt dat Vlamingen vandaag bewuster, gezonder en duurzamer eten dan tien jaar geleden. Ons eetpatroon is veel gevarieerd geworden, we hechten belang aan het vermijden van voedselverspilling en zijn bewuster over de voedingswaarden van onze maaltijden.
Meer variatie op het bord
52% van de Vlamingen geeft aan nu meer variatie in hun maaltijden te hebben dan tien jaar geleden. Naast variatie, besteed 55% nu ook veel meer aandacht aan de voedingswaarde van hun maaltijden.

Wat bepaalt vandaag ons Vlaams bord? Voor 44% zijn voedselkosten de grootste beïnvloeder van hun eetgedrag, gevolgd door gemak en tijdbesparing (33%) en gezondheidsdoelen (30%).
Duurzaamheid telt
29% van de Vlamingen zegt nu meer duurzame keuzes te maken dan tien jaar geleden. Vooral Generatie Z springt eruit met 37%, gevolgd door Generatie X (30%) en Millennials (29%). Babyboomers en de Stille Generatie blijven wat achter met 24%."
Het belang van gemak
Voor Generation Z en Millennials is gemak steeds belangrijker geworden: meer dan de helft (56% en 55%) geeft aan dat ze nu vaker voor snelle, makkelijke maaltijden kiezen dan tien jaar geleden. Bij Generation X ligt dat wat lager, maar nog steeds 41%. Bij de Baby Boomers en Silent Generation speelt gemak veel minder een rol: slechts 28% merkt dat het belangrijker is geworden.

Ook de woonomgeving speelt mee: stedelingen geven vaker aan dat gemak belangrijker is geworden (54%), terwijl dit in voorstedelijke gebieden 42% is en op het platteland slechts 35%.
Meer druk om gezond te eten
De druk om ‘perfect gezond’ te eten is flink toegenomen, vooral bij jongere generaties. Waar gemiddeld 4 op de 10 Vlamingen zegt meer druk te voelen dan tien jaar geleden, loopt dit bij Gen Z (55%) en Millennials (50%) nog hoger op. Bij Gen X (35%) en Boomers (25%) speelt deze druk veel minder.

Wie in de stad woont, voelt het meest de druk om gezond te eten: 46% van de stedelingen zegt dat die toegenomen is. In landelijke gebieden ligt dat net wat lager (36%). Ook thuis speelt het mee: gezinnen met kinderen blijken flink bezig met het maken gezonde keuzes, en voelen dat ook, met 45% die meer druk ervaart dan vroeger.

Maar die druk zet ook aan tot verandering: Zo kiest maar liefst 38% tegenwoordig vaker voor verse en onbewerkte producten, terwijl 34% bewuster suiker en bewerkte snacks laat staan. Ook koken steeds meer Vlamingen zelf: 32% staat vaker achter het fornuis om een verse maaltijd te maken. Daarnaast let 22% beter op de portiegrootte.

Opvallend is dat 19% van de jongere generaties, zoals Gen Z en Millennials, een specifiek dieet volgt om hun gezondheid te boosten, terwijl 41% van de Baby Boomers juist uitblinkt in het nauwkeurig afwegen van hun porties. Zo ontwikkelt iedereen op z’n eigen manier een gezondere leefstijl.
Meer tijd besparen
Tijd besparen in de keuken wordt steeds belangrijker, vooral voor Generation Z (40%) en Millennials (37%) die volop gebruikmaken van tijdbesparende tools en diensten zoals maaltijdboxe, tegenover slechts 23% van Generatie X en 13% van de Baby Boomers.

Om het avondeten vlotter te laten verlopen, plant 27% van de Vlamingen hun maaltijden nu zorgvuldiger vooruit. Vooral Gen Z laat zich inspireren door social media: 30% haalt er ideeën voor het eten, tegenover 13% van de Millennials, 8% van Generatie X en slechts 3% van de Baby Boomers.