De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
300 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Gele wortel
1 stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Varkensrookworst
25 gram
Spekreepjes
20 gram
Rucola
20 gram
Pikante uienchutney
1 snufje
Nootmuskaat
½ tl
Mosterd
25 ml
Zoutarme kippenbouillon
5 ml
[Plantaardige] melk
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Kook water in een grote ruime pot met deksel voor de aardappelen en de wortels. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Verkruimel het bouillonblokje boven de pot met kokend water en kook de aardappelen met de wortels, afgedekt, 15 – 18 minuten.
Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.
Leg in de laatste 5 minuten de varkensrookworst in de pot met de aardappelen en wortels.. Giet daarna af en bewaar de rookworst apart. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortels tot een grove stoemp. Voeg de mosterd en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon toe en meng goed.
Verhit ondertussen een pan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 6 minuten krokant. Schep de spekreepjes uit de pan en houd apart.
Bak de ui met een snuif zout 4 – 6 minuten in de pan van de spekjes op laag vuur (zie Tip). Voeg de uienchutney en 25 ml kippenbouillon per persoon toe aan de pan met ui. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Tip: Door het vuur laag te houden wordt de ui zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.
Voeg de spekreepjes, 1/2 el boter per persoon en een klein scheutje melk toe aan de hutsepot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout naar smaak.
Maak op elk bord een bedje van rucola. Schep de hutsepot erop en serveer met de rookworst. Schep de saus van ui over de hutsepot.