Winterse risotto met aardpeer
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Winterse risotto met aardpeer

Winterse risotto met aardpeer

Met gruyère en hazelnoten

Aardpeer doet vanwege zijn zoete, nootachtige smaak wel wat denken aan artisjok. Niet voor niets wordt hij ook wel Jeruzalem-artisjok genoemd. Gruyère en hazelnoten hebben ook een diepe, nootachtige smaak. Daarom passen ze uitstekend samen in deze romige risotto. Om de risotto ook iets fris mee te geven voeg je citroen en peterselie toe.

Labels:
Veggie
Allergenen:
Noten
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Prei

75 gram

Risottorijst

100 gram

Aardpeer

15 gram

Hazelnoten

(Bevat Noten Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's)

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

25 gram

Geraspte gruyère

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

200 ml

Groentebouillon

1.5 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ tl

Witte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3280 kJ
Energie (kcal)784 kcal
Vetten37 g
waarvan verzadigd17.8 g
Koolhydraten87 g
waarvan suikers7.2 g
Vezels8 g
Eiwitten20 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Rasp

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon en voeg er per persoon 150 ml extra water aan toe. Snipper de sjalot. Snijd de prei in dunne halve ringen en was de prei vervolgens. Verhit 1 el roomboter per persoon in een pan met deksel en fruit de sjalot 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten.

Rijst roerbakken
2

Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de witte balsamicoazijn en ⅓ van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Risotto garen
3

Voeg zodra de bouillon door de rijst is opgenomen weer ⅓ van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrel nog verder te garen.

Aardpeer bakken
4

Schil of was ondertussen de aardpeer grondig en snijd hem in dunne plakjes. Hak de hazelnoten grof. Verhit de overige roomboter in de koekenpan en bak de plakjes aardpeer 10 – 12 minuten op middelhoog vuur, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak nog 2 minuten mee.

Op smaak brengen
5

Roer een scheutje warm of gekookt water door de risotto, zet het vuur uit en laat de risotto, afgedekt, 5 minuten staan. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snijd de verse bladpeterselie fijn. Roer vervolgens de geraspte gruyère en 1 tl citroensap per persoon door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel met zout.

Serveren
6

Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en de hazelnoten. Bestrooi met de peterselie, citroenrasp naar smaak en flink wat zwarte peper.