Veggie + protein - Moussaka met rundergehakt als extra
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Veggie + protein - Moussaka met rundergehakt als extra

Veggie + protein - Moussaka met rundergehakt als extra

een ovenschotel met rode splitlinzen, courgette en knoflookbrood

Oregano is een onmisbare smaakmaker in traditioneel Griekse moussaka. Wist je dat de smaak van oregano intenser wordt als je hem droogt?

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Courgette

1 stuk(s)

Knoflookteen

120 gram

Rundergehakt

⅓ zakje(s)

Gedroogde oregano

0.48 tl

Gemalen kaneel

Tomatenpuree

25 gram

Rode splitlinzen

1 pak(ken)

Tomatenblokjes

1 stuk(s)

Bruin tarwebroodje

50 gram

Biologische zure room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

½ el

Bruine basterdsuiker

1 el

Zonnebloemolie

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

125 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)617 kcal
Energie (kJ)2581 kJ
Vetten47.6 g
waarvan verzadigd18.4 g
Koolhydraten30.1 g
waarvan suikers24.8 g
Vezels7.5 g
Eiwitten13.6 g
Zout2.4 g

Benodigdheden

Kom
Hapjespan
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Ovenschaal

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette en het rundergehakt toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe, en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Wist je dat tomaten uit blik of pak bijna net zoveel vitaminen en mineralen bevatten als verse tomaten?

Aubergine roosteren
4

Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de ciabatta en besprenkel elke helft met de knoflookolie.

Moussaka bakken
5

Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

Serveren
6

Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.

Tip: Dit gerecht zit vol ijzer! Vooral door de splitlinzen, de bruine ciabatta en de grote hoeveelheid groente. IJzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, wat bijdraagt aan een energiek gevoel.