Vegetarische burger met zelfgemaakte ketchup
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische burger met zelfgemaakte ketchup

Vegetarische burger met zelfgemaakte ketchup

met frietjes en frisse salade

Wortels zijn rijk aan vitamine A. Dit geeft je ogen en afweersysteem een extra boost!

Labels:
Veggie
Klimaatbewust
Allergenen:
Rogge
Tarwe
Gerst
Gluten
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd25 minuten
MoeilijkheidMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Rustieke pistolet

(Bevat Rogge, Tarwe Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Noten, Sesamzaad, Soja)

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Knoflookteen

½

Tomatenpuree

1 stuk(s)

Vegetarische burger

(Bevat Tarwe, Gerst, Gluten)

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Tomaat

20 gram

Rucola en veldsla

15 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Suiker

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

1.75 el

Olijfolie

½ el

Extra vierge olijfolie

½ tl

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4109 kJ
Energie (kcal)982 kcal
Energie (kJ)4109 kJ
Energie (kcal)982 kcal
Vetten46.9 g
Vetten46.9 g
waarvan verzadigd16.5 g
waarvan verzadigd16.5 g
Koolhydraten104.3 g
Koolhydraten104.3 g
waarvan suikers25.7 g
waarvan suikers25.7 g
Vezels17.7 g
Vezels17.7 g
Eiwitten30.3 g
Eiwitten30.3 g
Zout2.5 g
Zout2.5 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Steelpan
Rasp
Saladekom
Koekenpan
Koekenpan met deksel
Koekenpan met deksel

Instructies

Ovenfrieten maken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van maximum 1 cm breed van. Meng ze op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 30 – 35 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om. Bak de pistolet de laatste 4 - 5 minuten mee in de oven (zie Tip).

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan het broodje burger zonder de aardappelen. Deze kun je op een andere dag deze week verwerken in een soep, salade of ander gerecht.

Ketchup maken
2

Snipper de sjalot fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit een steelpan op laag vuur en voeg de tomatenpuree en de wittewijnazijn toe. Roer goed door en voeg de knoflook, sjalot en 3 el water per persoon toe. Laat 15 - 20 minuten op laag vuur zachtjes reduceren en roer af en toe door. Voeg water toe als de ketchup te droog wordt. Voeg de laatste 5 minuten 1 tl suiker per persoon toe en breng op smaak met peper en zout (zie Tip).

Tip: Proef goed. Heb je de ketchup liever zoeter? Voeg dan extra suiker toe. Mis je zuur? Voeg dan wat extra wittewijnazijn toe. 

Snijden
3

Snijd de ui in halve ringen. Rasp de wortel met een grove rasp. Snijd de tomaat in partjes. Voeg de wortel, tomaat en gemengde sla toe aan een saladekom. Houd een beetje sla apart voor op de burger.

Ui karameliseren
4

Verhit een pan zonder bakvet op middelhoog vuur. Bak de uienringen met een snuif zout in de pan 6 - 8 minuten, of tot ze donker kleuren (zie Tip). Voeg 1/4 el olijfolie per persoon toe, verlaag het vuur en bak de uienringen in 3 - 4 minuten zacht. Roer regelmatig door. Blus vlak voor serveren af met 1 el water per persoon.

Tip: Gaat het bakken van de uienringen te hard? Dek de pan dan na het toevoegen van de olijfolie af met een deksel. Houd je van zoet? Voeg dan een klein beetje suiker toe aan de uien.

Burger bakken
5

Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de burger 3 - 4 minuten op de ene kant. Draai om, verdeel de kaas over de burger en bak, afgedekt, nog 3 - 4 minuten. Meng vlak voor serveren per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie en  1 tl zwarte balsamicoazijn door de salade in de saladekom en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het broodje open, smeer er wat ketchup op en beleg met de apart gehouden sla en de burger. Leg de gekaramelliseerde ui op de burger. Leg de burgers op de borden en verdeel de ovenfrieten en salade ernaast. Serveer met de overige ketchup.

Weetje: De ui is een onderschatte supergroente! Hij is niet alleen rijk aan vezels en B-vitaminen, maar zit ook bomvol antioxidanten en vitamine C.