Steak met champignonroomsaus
met wortelcrème, boontjes met spek en ovenaardappelen
De steak die je vandaag serveert is afkomstig van de natuurlijk gekweekte, gelukkige en gezonde dieren van Meatier. Dat smaakt heerlijk!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
2 stuk(s)
Steak
600 gram
Aardappelen
⅔ zakje(s)
Italiaanse kruiden
2 stuk(s)
Knoflookteen
2 takje(s)
Verse rozemarijn
250 gram
Champignons
200 gram
Sperziebonen
4 stuk(s)
Wortel
200 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
50 gram
Spekreepjes
Zelf toevoegen
2 tl
Mosterd
½ stuk(s)
Runderbouillonblokje
1 el
Wittewijnazijn
4 el
Boter
naar smaak
Peper en zout
Voedingswaarden
Benodigdheden
Instructies
- Haal de steak en de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip).
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
- Kook de aardappelen, afgedekt, 6 – 8 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast.
- Dep ondertussen de steak droog met keukenpapier en wrijf in met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
- Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de rozemarijnblaadjes van het takje en snijd fijn.
- Maak in een kleine kom een kruidenboter van de rozemarijn, 1/3 van de knoflook, 1 el roomboter per persoon, peper en zout.
- Meng de kruidenboter door de gekookte aardappelen. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal en bak 20 – 25 minuten in de oven.
- Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de steak in de koekenpan zodra de roomboter goed heet is. Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip).
- Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
- Bewaar de koekenpan met bakvet.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
- Breng water aan de kook in 2 pannen met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in kleine blokjes.
- Kook de sperziebonen 6 – 8 minuten en de wortelblokjes 10 – 12 minuten in aparte pannen. Giet af en bewaar wat kookvocht van de wortel.
- Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de koekenpan van de steak op middelhoog vuur.
- Voeg per persoon: 75 ml slagroom, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Roer goed en kook de saus in op laag vuur.
- Verhit een andere koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekjes 6 – 8 minuten.
- Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2 – 3 minuten.
- Pureer ondertussen in een hoge kom de wortelblokjes samen met de overige slagroom en mosterd tot een crème met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om het smeuïger te maken.
- Snijd de steak tegen de draad in, in dunne plakken.
- Verdeel de steakplakken over de borden en schep de wortelcrème ernaast.
- Serveer de aardappelen en sperziebonen in mooie schalen.
- Schenk de saus in een kommetje zodat iedereen deze naar wens kan opscheppen.