Geef deze winterse klassieker een mediterrane metamorfose. Door het gebruik van groenten en kruiden met frisse smaken is dit gerecht verrassend anders. De rucola geeft het geheel wat pit. Eigenlijk is rucola geen sla, maar een koolsoort en familie van de radijs. Dit verklaart ook meteen de kruidige en pittige smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
300 gram
Kruimige aardappelen
½ stuk(s)
Courgette
60 gram
Rode cherrytomaten
40 gram
Rucola
(Kan bevatten Selderij)
3 gram
Vers basilicum
(Bevat Selderij)
10 gram
Zonnebloempitten
(Kan bevatten Noten, Pinda's, Sesamzaad)
1 el
Biologische crème fraîche
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Kruidenkaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
naar smaak
Extra vierge olijfolie
½ el
Zwarte balsamicoazijn
Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in kwarten. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel met een snufje zout. Breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de courgette in de lengte in kwarten en vervolgens in kleine blokjes. Halveer de rode cherrytomaten. Scheur de rucola en het basilicum klein.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten, zonder olie, tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de courgette 6 minuten. Voeg halverwege de cherrytomaten toe samen met de zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout
Stamp ondertussen de aardappelen tot een grove puree. Voeg de crème fraîche, roomboter en mosterd toe. Roer de courgette, de cherrytomaten, de helft van de kruidenkaasblokjes, de helft van de rucola en de helft van het basilicum door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
Maak op elk bord een bedje van de overige rucola, voeg eventueel naar smaak extra vierge olijfolie toe en verdeel de stamppot hierover. Verdeel de overige kaas en basilicum over de stamppot en garneer met de zonnebloempitten.