Romige spinaziegratin met spiegelei

Romige spinaziegratin met spiegelei

Met gebakken aardappeltjes

Lees meer

Met dit recept maak je een luxe uitvoering van het traditionele groentegerecht spinazie à la crème. Je gebruikt crème fraîche in plaats van slagroom, voegt pittige belegen kaas en tomaat toe en als bonus is er nog een spiegelei. Comfort food, ideaal voor als het buiten koud en donker is.

Labels:VeggieGlutenvrijEten binnen 3 dagenFamily
Allergenen:Melk (inclusief lactose)Ei
Voorbereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 1
Ingrediënten
hoeveelheden
Ingrediëntenarrow down iconarrow down icon
hoeveelheden

500 g

Vastkokende aardappelen

1 stuks

Sjalot

1 stuks

Knoflookteen

2 stuks

Pruimtomaat

1 blokje

Nootmuskaat

1 tl

Gedroogde tijm

400 g

Spinazie

(Kan sporen van allergenen bevatten)

6 el

Crème fraîche

(BevatMelk (inclusief lactose))

50 g

Geraspte belegen kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

2 stuks

Vrije-uitloopei

(BevatEi)

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

1 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
Energie (kJ)3544 kJ
Energie (kcal)847 kcal
Vetten53.0 g
waarvan verzadigd25.2 g
Koolhydraten59 g
waarvan suikers9.8 g
Vezels11 g
Eiwitten28 g
Zout0.8 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Hapjespan met deksel
Oven
Rasp
Wok
Zeef
Ovenschaal
Koekenpan
Bord
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Aardappelen bakken
Aardappelen bakken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 35 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.

Spinazie bereiden
Spinazie bereiden
2

Snijd de pruimtomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een klein stukje van de bol nootmuskaat. Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot, de knoflook en de gedroogde tijm 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan, zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt.

Op smaak brengen
Op smaak brengen
3

Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en voeg de pruimtomaat toe. Bak nog 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe aan de wok of hapjespan en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Gratin bakken
Gratin bakken
4

Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.

Spiegelei bakken
Spiegelei bakken
5

Verhit ondertussen de roomboter in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
Serveren
6

Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.