Vogelnestjes in tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

met wortel en aardappelpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een gekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

4 stuk(s)

Ei

5 gram

Verse krulpeterselie & tijm

½ stuk(s)

Sjalot

60 gram

Champignons

¼ stuk(s)

Wortel

250 gram

Aardappelen

120 gram

Gemengd gekruid gehakt

15 gram

Panko paneermeel

¼

Tomatenpuree

½ blik(ken)

Kerstomaten in blik

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

½ el

Zwarte balsamicoazijn

1 el

Olijfolie

5 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)957 kcal
Energie (kJ)4002 kJ
Vetten48 g
waarvan verzadigd16 g
Koolhydraten78 g
waarvan suikers19 g
Vezels15 g
Eiwitten46 g
Zout3 g

Benodigdheden

Steelpan
Kom
Ovenschaal
Koekenpan
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Koken en snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten (zie TIP). Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes. Snijd de wortel in heel kleine blokjes. Schil of was de aardappelen en snijd in grove stukken.

Tip: Heb je liever een zachtgekookt eitje in je vogelnestje? Kook het ei dan 6 minuten. Pas op, je moet dan wel iets voorzichtiger je vogelnestje maken.

Vogelnestjes maken
2

Meng het gehakt in een kom met de panko en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei (zie TIP) per persoon toe en meng goed. Verdeel het gehakt over de gekookte eieren en kneed het dan rond de eieren, zodat je een gehaktbal met een ei in het midden overhoudt.

Tip: Vind je het lastig om een rauw ei te halveren, dan kun je eventueel ook alleen de eidooier gebruiken voor 1 persoon.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar wel dichtgeschroeid. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm ondertussen de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree en blokjes wortel 3 – 4 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 3 – 4 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn, 2 el water per persoon en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 10 minuten sudderen. Ris ondertussen de blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp ondertussen met een aardappelstamper de aardappelen tot een grove aardappelpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappelpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.