Kogelbiefstuk met sjalot-tijmsaus

Kogelbiefstuk met sjalot-tijmsaus

Met aardappelgratin en haricots verts

Lees meer

Vandaag staat er een restaurantklassieker op het menu. De malse biefstuk is gesneden uit de bovenbil van de koe, het Maas-Rijn-IJsselrund in dit geval. Dit deel zit in de buurt van het kogelgewricht, vandaar de naam kogelbiefstuk. Of je hem rosé, medium of well-done bakt laten we aan jou!

Labels:Eten binnen 3 dagen
Allergenen:Melk (inclusief lactose)
Voorbereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 3
Ingrediënten
hoeveelheden
Ingrediënten
hoeveelheden

400 g

Vastkokende aardappelen

4 stuks

Sjalot

1 stuks

Knoflookteen

100 ml

Slagroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

25 g

Oude kaas, geraspt

(BevatMelk (inclusief lactose))

2 tl

Gedroogde tijm

300 g

Haricots verts

2 stuks

Kogelbiefstuk

4 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

150 ml

Runderbouillonblokje

2 el

Bloem

50 ml

Melk

(BevatMelk (inclusief lactose))

1 tl

Wittewijnazijn

2 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaarden
Energie (kJ)4477 kJ
Energie (kcal)1070 kcal
Vetten64.0 g
waarvan verzadigd33.4 g
Koolhydraten66 g
waarvan suikers12.9 g
Vezels13 g
Eiwitten48 g
Zout1.4 g
Benodigdheden
Benodigdheden
Cutting Board
Fruitmesje
Oven
Pan met deksel
Schilmesje
Garde
Ovenschaal
Steelpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Koekenpan
InstructiesPDF
Instructies
Voorbereiden
Voorbereiden
1

Haal de biefstuk uit de koelkast.Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in 2 pannen met deksel voor de aardappelen en voor de haricots verts. Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan een pan met deksel en kook in 6 – 8 minuten halfgaar. Giet af en spoel onder koud water. Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.

Gratin maken
Gratin maken
2

Verhit ½ el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg de helft van de bloem toe en roer tot een gladde massa. Voeg de melk en de slagroom al roerend toe. Klop met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Meng de oude kaas erdoor en breng op smaak met peper, zout en de helft van de tijm. Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en giet het roommengsel erover. Bak de gratin 18 – 22 minuten in de oven.

Sjalot-tijmsaus maken
Sjalot-tijmsaus maken
3

Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een andere steelpan op middellaag vuur. Voeg de knoflook, de sjalot en de overige tijm toe. Roer goed door en laat de sjalot in 5 – 7 minuten zacht worden. Voeg de overige bloem toe en bak al roerend 3 – 4 minuten. Voeg de bouillon toe en roer de saus glad. Breng op smaak met de wittewijnazijn, peper en zout en laat op laag vuur inkoken tot serveren.

Haricots verts koken
Haricots verts koken
4

Verwijder de steelaanzet van de haricots verts en kook ze in de andere pan met deksel in 6 – 8 minuten beetgaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Meng met ½ el roomboter per persoon en breng op smaak met peper en zout.

Biefstuk bakken
Biefstuk bakken
5

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg, zodra de olie goed heet is, de biefstuk voorzichtig in de pan en bak in 3 – 4 minuten per kant goudbruin. Bestrooi met nog wat zwarte peper en laat maximaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Serveren
Serveren
6

Snijd de kogelbiefstuk in dunne plakken. Serveer de kogelbiefstuk met de aardappelgratin, de haricots verts en de sjalot-tijmsaus.