Let op! Door het zomerse weer is er niet genoeg bloemkool beschikbaar, je ontvangt daarom broccoli. Broccoli is familie van de bloemkool en bevat veel ijzer en calcium!
De kikkererwt is de kameleon van de peulvruchten: hij zit boordevol eiwitten en voelt zich thuis in allerlei soorten gerechten. Onherkenbaar als het hoofdingrediënt in hummus en falafel, maar in zijn geheel ook een lekker vullende toevoeging aan salades, curry's, stoofpotjes en soepen. Vandaag maak je nog een variant: een stamppot met heerlijk kruidig gehakt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Champignons
1 stuk(s)
Wit platbrood
1.5 stuk(s)
Knoflookteen
2 bosje(s)
Verse bladpeterselie
3 leaves
Verse munt
½ stuk(s)
Citroen
½ blik(ken)
Kikkererwten
1.5 tl
Gemalen komijnzaad
1 tl
Gerookt paprikapoeder
1 tl
Gemalen korianderzaad
120 gram
Rundergehakt
1.5 el
Olijfolie
1 el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Meng de broccoli op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en rooster 15 – 25 minuten in de oven, of tot de broccoli beetgaar is. Schep halverwege om. Bak de laatste 3 – 4 minuten het platbrood mee.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes verse bladpeterselie en munt fijn. Pers per persoon 1/4 citroen uit en snijd de overige citroen in partjes. Giet de kikkererwten af, maar vang het vocht op.
Voeg de kikkererwten samen met 11/2 el kikkererwtenvocht per persoon toe aan een pan met deksel. Verwarm de kikkererwten, afgedekt, 5 minuten op middelmatig vuur, of tot ze goed warm zijn. Voeg in de laatste minuut 1/2 tl gemalen komijnzaad per persoon toe.
Stamp de kikkererwten met een aardappelstamper tot een puree en meng er de extra vierge olijfolie, 1/2 el citroensap per persoon en de verse bladpeterselie door. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de knoflook 1 – 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg het overige gemalen komijnzaad, het gerookt paprikapoeder, de gemalen koriander en het rundergehakt toe en bak in 3 – 4 minuten los. Breng op smaak met peper en zout. Breek ondertussen het platbrood in stukken.
Verdeel de kikkererwtenstamppot over de borden en garneer met het gekruide gehakt en de verse munt. Serveer met de geroosterde broccoli en de partjes citroen. Gebruik de stukken platbrood om te dippen.