Kabeljauwfilet met pastinaak-spinaziestamppot
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kabeljauwfilet met pastinaak-spinaziestamppot

Kabeljauwfilet met pastinaak-spinaziestamppot

met spekjes en gebakken rode ui

De kabeljauw is met hengel en lijn gevangen, wat zorgt voor minimale bijvangst. Mede hierdoor verdient hij het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

150 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Ui

25 gram

Spekreepjes

1 stuk(s)

Kabeljauwfilet

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Spinazie

25 gram

Biologische zure room

100 gram

Pastinaak

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

¼ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Zwarte balsamicoazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)605 kcal
Energie (kJ)2529 kJ
Vetten25 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten57 g
waarvan suikers9 g
Vezels12.2 g
Eiwitten32 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Bord
Keukenpapier
Aardappelstamper
Aluminiumfolie

Instructies

Aardappelen koken
1
  • Breng ruim water met 1/4 bouillonblokje per persoon aan de kook in een pan met deksel.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Weeg de juiste hoeveelheid pastinaak af en snijd de pastinaak in grove blokjes.
  • Kook de aardappelen en pastinaak in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat staan met het deksel op de pan.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Wist je dat deze maaltijd per portie meer dan 250 gram groenten bevat? En dat voor minder dan 650 kilocalorieën!

Spek bakken
2
  • Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan.
  • Bak de spekblokjes in 2 - 4 minuten goudbruin en krokant. Haal uit de pan en leg op een bord met keukenpapier.
  • Bak de gesneden rode ui 9 - 12 minuten op middelhoog vuur in het vet van de spekjes. Roer af en toe om (zie Tip).
  • Blus de rode ui af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon. Voeg eventueel wat honing toe naar smaak. Roer door en zet dan het vuur uit.

Tip: Tijd besparen? Ga terwijl de rode ui bakt alvast verder met de volgende stap.

Vis bakken
3
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een tweede koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi beide kanten van de vis met peper en zout.
  • Voeg, wanneer de roomboter bruist, de vis toe en bak 1 - 2 minuten aan elke kant. Haal de vis uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de knoflook toe aan de koekenpan en bak 1 minuut. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
  • Stamp de aardappelen en pastinaak met een aardappelstamper en roer de knoflook-spinazie en de crème fraîche door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Verdeel de stamppot over de borden.
  • Schep de rode ui over de stamppot.
  • Leg de vis ernaast en garneer met het spek.

Tip: De kabeljauw in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, de stofwisseling en voor de groei van kinderen.