Gratin dauphinois met varkensworst
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Gratin dauphinois met varkensworst

Gratin dauphinois met varkensworst

met gebakken champignons en salade

.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Laurierblad

¼ zakje(s)

Gedroogde tijm

10 snufje

Nootmuskaat

2 stuk(s)

Varkensworstje met zeezout en zwarte peper

stuk(s)

Varkensworstjes met tomaat en rozemarijn

200 gram

Aardappelen

100 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

125 gram

Champignons

20 gram

Mesclun

½ stuk(s)

Tomaat

½ stuk(s)

Ui

25 gram

Geraspte belegen kaas

Zelf toevoegen

25 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Extra vierge olijfolie

½ tl

Rodewijnazijn

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Olijfolie

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Voedingswaarden

Energie (kcal)806 kcal
Energie (kJ)3374 kJ
Vetten56 g
waarvan verzadigd27 g
Koolhydraten49 g
waarvan suikers8 g
Vezels8.1 g
Eiwitten23 g
Zout2 g

Benodigdheden

•Rasp
•Pan met deksel
•Ovenschaal
•Aluminiumfolie
•Koekenpan
•Koekenpan met deksel
•Saladekom

Instructies

Préparer
1

Épluchez les pommes de terre et coupez-les en rondelles de 2 mm. Ciselez l’ail. Dans une grande casserole ou une marmite, versez la crème et le lait. Ajoutez la moitié de l’ail, le laurier, le thym et râpez un peu de noix de muscade par-dessus. Portez à ébullition, puis ajoutez les pommes de terre. Salez et poivrez. Couvrez, baissez-le feu et faites-les cuire doucement 12-15 minutes.

Tip: Was de aardappelen niet nadat je ze hebt gesneden, want het zetmeel dat ze bevatten zorgt voor een smeuïge consistentie. Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de room door een gelijke hoeveelheid melk of bouillon. De overige room is lekker in bijvoorbeeld soep.

Couper
2

Pendant ce temps, préchauffez le four à 210°C (ou 200°C chaleur tournante). Beurrez un plat à four avec une noix de beurre et l’ail restant. Ciselez le persil et réservez-le dans un petit bol jusqu’au service.

Tip: Prik met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn.

Enfourner
3

Contrôlez la cuisson des pommes de terre avec la pointe d’un couteau. Lorsqu’elles sont presque cuites, retirez le laurier avant de verser le tout dans le plat à four beurré. Couvrez le plat avec une feuille d’aluminium et enfournez-le gratin dauphinois environ 25 minutes. Retirez l’aluminium 10 minutes avant la fin pour laisser gratiner.

Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.

Cuire la saucisse
4

Pendant ce temps, faites chauffer un filet d’huile d’olive dans une poêle à feu moyen vif. Faites-y revenir la saucisse sur toutes les faces 2-3 minutes, couvrez et laissez cuire 8-10 minutes à feu moyen, en la retournant régulièrement. Faites aussitôt fondre une noix de beurre dans une autre poêle à feu moyen-vif. Ajoutez le mélange de champignons et laissez cuire 5-8 minutes, jusqu’à obtenir une belle coloration. Remuez de temps en temps. Salez et poivrez.

Faire la vinaigrette
5

Juste avant de servir, préparez la vinaigrette en mélangeant dans un saladier 1 cc d’huile d’olive vierge extra et 1/2 cc de vinaigre de vin rouge par personne, du sel et du poivre. Ajoutez le mélange de salades et remuez.

Servir
6

Servez-le gratin dauphinois avec la salade assaisonnée, la saucisse et les champignons poêlés. Saupoudrez de persil ciselé.

Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.