Gele tofucurry & kurkumarijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gele tofucurry & kurkumarijst

Gele tofucurry & kurkumarijst

met garam masala en bloemkool

Wist je dat tofu per 100 gram meer calcium bevat dan 1 glas melk én evenveel ijzer als 100 gram biefstuk?

Labels:
Veggie
Extra groente
Allergenen:
Soja

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Bloemkool

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 cm

Verse gember

85 gram

Witte langgraanrijst

0.24 tl

Gemalen kurkuma

½ zakje(s)

Garam masala

½

Tomatenpuree

75 gram

Gekruide tofublokjes

(Bevat Soja)

125 ml

Kokosmelk

2.5 gram

Verse koriander

¼ stuk(s)

Rode peper

Zelf toevoegen

150 ml

Zoutarme groentebouillon

¼ el

Wittewijnazijn

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

1 el

Zonnebloemolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)962 kcal
Energie (kJ)4027 kJ
Vetten52 g
waarvan verzadigd27 g
Koolhydraten92 g
waarvan suikers11 g
Vezels8.8 g
Eiwitten27 g
Zout3 g

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Hapjespan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Rasp 1/3 van de bloemkool met een grove rasp. Snijd de overige bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn en rasp de gember met een fijne rasp. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn.

Rijst bereiden
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de helft van de knoflook, de helft van de gember en de geraspte bloemkool toe. Bak 2 minuten. Voeg dan de rijst toe en schep goed om (zie Tip 1). Voeg de bouillon en de kurkuma toe en breng aan de kook (zie Tip 2). Kook het geheel, afgedekt, in 10 - 12 minuten droog. Voeg extra water toe als de rijst te snel droogkookt.

Tip: Tip 1: Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3 in dit gerecht. De overige rijst kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken. Tip 2: Let op dat je de aangegeven hoeveelheid kurkuma gebruikt. Als je te veel toevoegt wordt de rijst bitter.

Bloemkool bakken
3

Spreid de bloemkoolroosjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1/2 el zonnebloemolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Schep een paar keer om, tot alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met olie. Bak 12 - 14 minuten bovenin de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.

Saus maken
4

Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui, de overige knoflook, de overige gember en per persoon: 1/4 rode peper (s) en 1 tl garam masala toe en bak 3 minuten. Voeg de tomatenpuree en tofublokjes toe en bak 1 minuut. Blus af met 1/4 el wittewijnazijn per persoon en de kokosmelk. Roer goed door en laat, afgedekt, nog 5 minuten zachtjes stoven.

Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Koriander snijden
5

Snijd de koriander, inclusief de steeltjes, grof.

Serveren
6

Verdeel de kurkumarijst over diepe borden en schep de tofu curry erop. Leg de bloemkool erop en garneer met de koriander.

Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor onder andere gezonde darmen.