Croque monsieur is een typisch Frans brasseriegerecht. In dit recept gebruik je hiervoor een baguette in plaats van sandwichbrood. Je kan ook een gebakken ei toevoegen: dan heet het een croque madame!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Witte demi-baguette
(Bevat Tarwe, Gerst, Rogge Kan bevatten Lupine, Gluten, Noten, Sesamzaad, Melk (inclusief lactose), Soja)
4 plak(ken)
Achterham
75 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
330 ml
Biologische halfvolle melk
10 gram
Verse bieslook
10 snufje
Nootmuskaat
50 gram
[Plantaardige] boter
2 el
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
50 gram
Bloem
Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de demi-baguette door de lengte. Leg de demi-baguette op een bakplaat met bakpapier en bak 5 minuten in de oven. Rasp een snufje nootmuskaat met een fijne rasp.
Smelt ondertussen de roomboter in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg ⅓ van de melk toe en roer met een garde tot de melk is opgenomen. Blijf roeren zodat de bloem goed oplost. Wacht totdat de saus zachtjes kookt en herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige melk. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de nootmuskaat toe.
Besmeer de binnenkanten van de demi-baguette met mosterd. Beleg met de plakken ham en verdeel vervolgens de bechamelsaus erover. Bestrooi met de geraspte gruyere. Gratineer 5 - 7 minuten in de oven (zie Tip). Snijd de bieslook fijn.
Tip: Heeft jouw oven een grillfunctie? Gebruik dit om de kaas mooi goudbruin te gratineren.
Halveer de croque monsieur en verdeel over de borden. Garneer met de bieslook.