Wist je dat avocado boordevol plantaardige, onverzadigde vetten zit? Dit draagt bij aan een beter cholesterolgehalte en houdt je hart en bloedvaten gezond.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Rode biet
65 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Kipgyros
20 gram
Labne
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Avocado
¼ stuk(s)
Citroen
â…“ el
Olijfolie
½ el
Witte balsamicoazijn
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng 150 ml water per persoon aan de kook in een pot met deksel voor de bulgur. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pot. Kook ongeveer 250 ml water per persoon in een andere pot met deksel voor de rode biet. Schil de rode biet en snijd in blokjes van 1 cm (zie Tip). Kook de rode biet, afgedekt, in 15 - 20 minuten beetgaar. Giet daarna af.
Tip: Wil je geen rode vingers na het schillen van de rode biet? Vet je vingers dan in met een beetje olijfolie voordat je ze gaat schillen.
Weeg de bulgur af. Voeg, zodra de bouillon kookt, de bulgur toe en kook, afgedekt, in ongeveer 10 - 12 minuten droog (zie Tip). Roer de bulgur daarna met een vork los en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Je gebruikt niet alle bulgur in dit recept. De overgebleven bulgur kun je lekker in een lunchsalade verwerken de volgende dag. Ben je een grote eter? Gebruik dan alles en kook de bulgur in 175 ml bouillon per persoon.
Snijd de komkommer in dunne schijfjes en meng in een kom met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado in plakken. Snijd de citroen in partjes.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook 2 minuten. Voeg de kipgyros toe en bak 6 - 8 minuten mee, of tot de kipgyros gaar is.
Meng in een grote kom de bulgur met de rode biet. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bulgur over de borden. Serveer met de komkommerschijfjes, avocadoplakken en kipgyros. Garneer het gerecht met de labne en 1 citroenpartje per persoon.
Weetje: Eet je graag seizoensgroenten? Dan zit je met bietjes altijd goed. Bietjes worden het hele jaar door lokaal gekweekt en zitten vol kalium en foliumzuur. Een bewuste en gezonde keuze dus!