Boomstammetje met veldslastoemp
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Boomstammetje met veldslastoemp

Boomstammetje met veldslastoemp

met gestoofde cherrytomaten en prei

Wist je dat hoewel cherrytomaten klein zijn, ze een hoger vitaminegehalte hebben dan de gewone tomaat? Zo bevatten ze een hoog gehalte bètacaroteen.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Ui

190 gram

Rode kerstomaten

20 gram

Veldsla

1 stuk(s)

Boomstammetje

⅓ stuk(s)

Prei

Zelf toevoegen

2.5 tl

Mosterd

½ tl

Witte balsamicoazijn

5 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

0.1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1.5 el

[Plantaardige] boter

1 tl

Suiker

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)929 kcal
Energie (kJ)3887 kJ
Vetten50 g
waarvan verzadigd21 g
Koolhydraten78 g
waarvan suikers24 g
Vezels13.6 g
Eiwitten35 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Steelpan
Aardappelstamper
Koekenpan met deksel
Keukenpapier

Instructies

Aardappelen koken
1
  • Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Breng ruim water met 1/4 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een pan met deksel.
  • Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).
  • Snipper ondertussen de kleine rode ui. Halveer de rode cherrytomaten. Snijd de veldsla grof en de prei in dunne ringen.

Tip: Door de aardappelen in bouillon te koken en ook weer af te gieten, voeg je extra smaak toe, maar blijft het zoutgehalte laag. Lekker én in balans!

Saus maken
2
  • Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur.
  • Roerbak de rode ui 2 minuten. Voeg de prei toe en bak 5 minuten mee. Voeg vervolgens de cherrytomaten toe en stoof het geheel 5 minuten.
  • Voeg per persoon: 2 tl mosterd, 1/2 tl witte balsamicoazijn en 1 tl suiker toe.
  • Roer door tot er een egale saus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
Pureren
3
  • Verhit de overige roomboter in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de boomstammetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin.
  • Verlaag het vuur en bak de boomstammetjes, afgedekt, nog 13 - 15 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Stamp ondertussen de aardappelen grof met een aardappelstamper en voeg de overige mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Roer de veldsla door de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout (zie Tip).
  • Verdeel de stamppot over de borden en serveer met de boomstammetjes.
  • Schenk de saus met cherrytomaten en prei over het vlees.

Tip: Houd eventueel een deel van de veldsla apart om mee te garneren.