Blinde vink met aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Blinde vink met aardappelgratin

Blinde vink met aardappelgratin

met broccoli, zelfgemaakte uienjus en tijm

De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd35 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

50 ml

Biologische halfvolle melk

100 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Knoflookteen

2.5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

½ snufje

Nootmuskaat

200 gram

Aardappelen

160 gram

Broccoli

1 stuk(s)

Ui

100 gram

Boomstammetje

25 gram

Geraspte emmentaler

1 stuk(s)

Laurierblad

Zelf toevoegen

½ tl

Bloem

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] boter

125 ml

Zoutarme runderbouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)996 kcal
Energie (kJ)4169 kJ
Vetten58 g
waarvan verzadigd29 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers14 g
Vezels12.5 g
Eiwitten47 g
Zout3 g

Benodigdheden

Steelpan
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Meng in een steelpan de melk en de kookroom met peper en zout en breng aan de kook. Kneus 1 knoflookteen per persoon (zie Tip). Voeg de knoflookteen en de helft van de tijm toe aan de steelpan. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de steelpan.

Tip: Leg de knoflookteen (met schilletje) plat op het aanrecht en plet hem door er met de vlakke kant van je mes op te duwen.

Koken
2

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakjes van 1/2 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook de aardappelen 8 - 10 minuten. Snijd ondertussen de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Kook de broccoli de laatste 2 minuten mee met de aardappelen. Giet

beide af.

Blinde vinken bakken
3

Snijd de ui in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel. Bak de blinde vink met de ui op middelhoog vuur in 6 - 8 minuten rondom bruin.

Gratin bakken
4

Verdeel de aardappelschijfjes en broccoli over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Haal de takjes tijm en knoflookteen uit de roomsaus. Schenk de roomsaus over de ovenschaal en garneer met de geraspte emmentaler. Bak 15 - 20 minuten in de oven.

Jus maken
5

Verlaag het vuur van de koekenpan met de blinde vink. Voeg per persoon: 1/2 tl bloem en 1 tl mosterd toe en blus af met de bouillon. Leg de laurierblaadjes en de overige takjes tijm in de koekenpan. Laat de blinde vink en de uien 15 - 20 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan. Keer de blinde vink halverwege om. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en laat de jus tot gewenste dikte inkoken.

Serveren
6

Verdeel de gratin over de borden. Haal de takjes tijm en de laurierblaadjes uit de jus. Leg op elk bord een blinde vink en schenk de uienjus erover.


Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.