Een kijkje in de Belgische keuken

Een kijkje in de Belgische keuken

Wil je meer weten over de kook- en eetgewoontes van Belgische huishoudens? Voedingsexperts van HelloFresh proberen aan de hand van trends en gegevens inzicht te krijgen in de manier waarop thuis wordt gekookt en gegeten. Lees er hier meer over!

Wil je meer weten over de kook- en eetgewoontes van Belgische huishoudens? Voedingsexperts van HelloFresh proberen aan de hand van trends en gegevens inzicht te krijgen in de manier waarop thuis wordt gekookt en gegeten. Lees er hier meer over!

Bereidingstijd

Populairste keukens

Vegetarisch of met vlees?

Populairste recepten

Bereidingstijd

Populairste keukens

Vegetarisch of met vlees?

Populairste recepten

Belgen besteden meer tijd in de keuken, maar gaan voor makkelijke gerechten

Terwijl we een weg proberen te vinden in een nieuwe manier van leven, genieten we van kleinere momenten, zoals koken. Uit nieuwe gegevens van HelloFresh blijkt dat we 85% meer tijd in de keuken hebben doorgebracht tussen maart en september 2020, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks dat er meer wordt gekookt, is gemak en snelheid van groot belang bij het koken. Sinds maart hebben bijna 23% meer Belgen op internet gezocht naar 'makkelijke recepten', vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Oneindige liefde voor de Italiaanse keuken

Belgen blijven genieten van smaken uit de Italiaanse keuken. In 2019 en 2020 werd het meest Italiaans gegeten en pasta was het populairste gerecht: Belgen bestelden 50% meer pastagerechten in 2020 vergeleken met 2019!

De Italiaanse keuken wordt in 2020 gevolgd door Fusionrecepten, waarbij stijlen uit verschillende keuken worden gecombineerd. De Nederlandse keuken is ook nog steeds populair onder Belgen - het behaalde in zowel 2019 als in 2020 de top 3.

Vegetarisch of met vlees?

HelloFresh ziet dit jaar een toename in het aantal bestellingen van vegetarische gerechten. Het percentage vegetarische maaltijden dat bij Belgische thuiskoks wordt bezorgd is in een periode van zes maanden gestegen tot 34% ten opzichte van 30% vorig jaar.

Toename interesse in gezond eten

Dit jaar zijn Belgen niet alleen meer gaan koken, ze lijken ook bewuster te eten. Sinds maart 2020 is in België 50% meer gezocht op gezonde recepten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In balans met bowls

De oorsprong van de bowl-trend is niet bekend, maar dat de populairiteit van onder andere burrito-, sushi- en buddhabowls steeg is een feit. In restaurants, op blogs en social media - je zag ze overal voorbijkomen. Deze trend, die "ultiem gezond comfortfood" wordt genoemd, houdt voorlopig aan. In 2020 komt de bowl op de tweede plek als favoriet gerecht, gevolgd door Balansrecepten.

De bowl - oftewel een frisse, kleurrijke en rijkgevulde kom - bevat ingrediënten die je voorzien van alle belangrijke vitaminen, vezels en voedingsstoffen. Sinds de coronacrisis heeft 190% meer Belgen gezocht naar 'bowl-recepten'.
Methodologie Deze informatie komt van interne gegevens op basis van de receptkeuzes van Belgische HelloFresh'ers. Er wordt in periode van zes maanden vergeleken: week 14 t/m week 39 2020 (30 maart - 21 september 2020) en week 14 2019 t/m week 39 2019 (1 april - 23 september 2019). Er zijn aanvullende gegevens opgenomen om een bredere context te geven aan de Belgische voedingtrends. De zoekvolumes zijn gebaseerd op het gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand voor een zoekopdracht met behulp van gegevens van Google Trends en Keywordtool.io over de periode van maart t/m september 2019 en 2020.
© HelloFresh 2021

      Meer weten over dit onderzoek?

      neem contact op